Použitie kultúry na prípravu bulharského jogurtu:
prevarí sa 1-5 litrov mlieka, nechá sa 30 minút odstáť
následne sa mlieko ochladí na 45-48 °C, pridá sa 1 vrecúško kultúry, dôkladne sa premieša, až sa kultúra rozpustí
mlieko sa rozleje do čistých nádob, nechá sa fermentovať (kvasiť) pri teplote 45 °C, po dobu 8-10 hodín, bez miešania; teplotu možno udržovať tak, že sa nádoby prikryjú izolačným materiálom (deka, termotaška...) alebo sa dajú do rúry s nastavenou teplotou 45 °C, alebo možno použiť jogurtovač s nastaviteľnou teplotou
po 8-10 hodinách sa nádoby uložia do chladničky; po vychladení na 10 °C je jogurt vhodný na konzumáciu
Ďalšie preočkovávanie kultúry:
z hotového jogurtu oddeľte časť, ktorú použijete na ďalšie zakvasenie mlieka (1-2 polievkové lyžice/1 liter mlieka)
pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť až 10-násobné preočkovanie
potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené požadované zastúpenie mikroflóry; keď je mlieko pripravené podľa odporúčaného návodu, následná fermentácia sa skráti o 2-3 hodiny
čím je doba zrenia dlhšia, tým je jogurt prekysanejší; kvalita jogurtu závisí významne na kvalite mlieka, pokiaľ nie ste spokojný s kvalitou výrobku, skúste iné mlieko.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
4,63 €
Nový komentár