Návod pre začínajúcich výrobcov piva
Návod na varenie piva z mladinových koncentrátov
- Prečítajte si inštrukcie a zoznámte sa s vybavením a ingredienciami.
- Umyte a sterilizujte vybavenie a to aj v prípade, že je nové.
- Otvorte plechovku a zohrievajte ju po dobu cca 10 minút v hrnci, ponorenú vo vode kým sa obsah nepremení na tekutinu.
- Nalejte obsah plechovky do fermentačnej nádoby, vypláchnite plechovu s cca 1l vlažnej vody a pridajte do fermentačnej nádoby.
- Rozpustite potrebné množstvo cukru v 2l horúcej vody a zamiešajte do extraktu vo fermentačnej nádobe. Doplňte požadované množstvo vody a miešajte až kým sa obsah neochladí na 20°C.
- Rozpustite kvasinky v 150ml vlažnej (25°C) vody vo vysterilizovanom pohári, zamiešajte a pridajte do fermenatačnej nádoby.
- Nechajte pripravený obsah fermentačnej nádrže vykvasiť pri izbovej teplote po dobu 7-10 dní.
- Keď už neuvidíte žiadnu aktivitu (bublanie) v kvasnej zátke, odmerajte hustotu vykvaseného piva s hydrometrom.
- Prelejte opatrne pivo z fermentačnej nádrže do ďalšej nádrže a nechajte ho dozrievať pri nižšej teplote (max 20°C, vhodnejšie pri nižšej teplote) po dobu 2-4 týždňov.
- Naplňte do fliaš alebo mini kegov, pridajte potrebné množstvo cukru na dodatočnú fermenatáciu a starostlivo zamiešajte.
- Teraz prichádza tá najťažšia časť celého procesu - vyčkajte po dobu 6-8 týždňov kým pivo dozreje.
- Pozvite priateľov a užite si s nimi Vaše doma vyrobené pivo.