Popis
Použitie kultúry na prípravu bulharského bifido jogurtu:
- prevarí sa 1-5 litrov mlieka, nechá sa 30 minút odstáť
- následne sa mlieko ochladí na 38 °C, pridá sa 1 vrecúško kultúry, dôkladne sa premieša, až sa kultúra rozpustí
- mlieko sa rozleje do čistých nádob, nechá sa fermentovať (kvasiť) pri teplote 38 °C, po dobu 8-10 hodín, bez miešania; teplotu možno udržovať tak, že sa nádoby prikryjú izolačným materiálom (deka, termotaška...) alebo sa dajú do rúry s nastavenou teplotou 38 °C, alebo možno použiť jogurtovač s nastaviteľnou teplotou
- po 8-10 hodinách sa nádoby uložia do chladničky; po vychladení na 10 °C je jogurt vhodný na konzumáciu
Ďalšie preočkovávanie kultúry:
- z hotového jogurtu oddeľte časť, ktorú použijete na ďalšie zakvasenie mlieka (1-2 polievkové lyžice/1 liter mlieka)
- pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť až 10-násobné preočkovanie
- potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené požadované zastúpenie mikroflóry; keď je mlieko pripravené podľa odporúčaného návodu, následná fermentácia sa skráti o 2-3 hodiny
- čím je doba zrenia dlhšia, tým je jogurt prekysanejší; kvalita jogurtu závisí významne na kvalite mlieka, pokiaľ nie ste spokojný s kvalitou výrobku, skúste iné mlieko.
Balenie:
1 vrecúško na spracovanie 1-5 litrov mlieka
Skladovanie a trvanlivosť:
dátum spotreby uvedený na obale, neotvorené vrecúška skladovať pri teplote 0-10 °C (nie je povolené uchovávať otvorené vrecúška)
Zloženie:
Laktobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium adolescentis
Diskusia 0
Žiadne komentáre
Hodnotenie 0
Žiadne komentáre
Bulharský bifido jogurt na 1-5 l
4,60 €
Nový komentár