Použitie kultúry na výrobu kyslomliečneho nápoja (zakysanky):
- na výrobu použiť surové mlieko, ktoré je nutné tepelne ošetriť pri teplote min. 90 oC s výdržou 2-3 minúty, alebo kúpené trvanlivé mlieko
- teplotu mlieka vytemperovať na 23-30 oC, obsah sáčku vysypať do 1 litra mlieka, dobre zamiešať
- kultivovať (nechať stáť bez miešania) pri teplote 23-30 oC po dobu 16-20 hodín
- po ukončení kultivácie výrobok uložiť na niekoľko hodín do chladničky, čím sa dosiahne jeho optimálna konzistencia a chuť
Upozornenie: Pred konzumáciou zakysanky oddeliť z nej 2 lyžice, ktoré možno využiť na ďalšie zaočkovanie mlieka. Pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť niekoľkonásobné preočkovanie (5-10 krát). Potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené správne zaistenie mikroflóry.
Použitie kultúry na výrobu syrov:
- na výrobu syrov použiť tepelne ošetrené mlieko (teplota ošetrenia 70-72 oC po dobu 1-2 minúty)
- mlieko vychladiť na teplotu syrenia 30-40 oC (závisí od druhu syra)
- na 10 litrov spracovávaného mlieka pridať 1 - 1,5 dcl z pripravenej zakysanky (pozri návod vyššie), potom pridať príslušnú dávku syridla a pokračovať v spracovávaní syreniny v závislosti od druhu syra
Balenie:
vrecúško na 1 liter mlieka
Skladovanie a trvanlivosť:
trvanlivosť najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby pri teplote skladovania 4 °C
Zloženie:
sušené mlieko, laktóza, kmene: Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactobacillus lactis subsp. diacetilactis. Kultúra neobsahuje GMO.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
2,50 €
Nový komentár