Použitie kultúry na výrobu jogurtového nápoja a jogurtu:
- pri výrobe jogurtov sa doporučuje pridať do 1 litra vlažného mlieka 3 - 8 polievkových lyžíc sušeného mlieka a dobre premiešať (prídavkom sušeného mlieka sa dosiahne hustejšia konzistencia výrobu, bez jeho prídavku sa pripraví jogurtový nápoj)
- mlieko s prídavkom sušeného mlieka následne ošetriť záhrevom pri teplote min. 90 oC s výdržou 2-3 minúty
- mlieko vychladiť na kultivačnú teplotu 42 - 48 oC (optimum 45 °C), kultivovať (nechať stáť bez miešania) po dobu 3 - 5 hodín v jogurtovači alebo v termostate, alebo kultivovať vo vhodnej nádobe pri teplote 33 - 35 °C po dobu 14 - 18 hodín
- po ukončení kultivácie výrobok uložiť na niekoľko hodín do chladničky, čím sa dosiahne jeho optimálna konzistencia a chuť
Upozornenie: Pred konzumáciou jogurtu oddeliť z neho 2 lyžice, ktoré možno využiť na ďalšie zaočkovanie mlieka. Pri dodržaní hygienických podmienok je možné týmto spôsobom dosiahnuť niekoľkonásobné preočkovanie (5-10 krát). Potom je potrebné opäť použiť originálnu kultúru, aby bolo zaistené správne zaistenie mikroflóry.
Balenie:vrecúško na 1 liter mlieka
Skladovanie a trvanlivosť:trvanlivosť najmenej 6 mesiacov od dátumu výroby pri teplote skladovania 4 °C
Zloženie:sušené mlieko, laktóza, kmene: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Kultúra neobsahuje GMO.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
2,26 €
Nový komentár